HET GEVAL PFEIJFFER

Epibreren - Het begint bijkans ziekelijke vormen aan te nemen, de aanvallen van Ilja Leonard Pfeijffer op andere dichters. In de recentste Revisor weer zo'n voorbeeld. Arjan Peters bericht er vandaag over in de Volkskrant:

"Een goed gedicht krijg je niet zomaar kapot. De dichter-polemicus Ilja Leonard Pfeijffer doet in het nieuwe nummer van De Revisor een poging Rutger Kopland te onthoofden door in te hakken op diens klassieker 'Jonge sla'. Alles haalt Pfeijffer uit de kast om Kopland belachelijk te maken: door de erudiet uit te hangen ('Jonge sla berust op één stijlfiguur, de priamel, en Kopland past die retorisch niet correct toe'), door te honen ('de poëziealbumrijmpjes doen het beter'), door op de man te spelen (vorig jaar zag Pfeijffer de bekende dichter op een feestje uitgelaten hupsen op salsamuziek, 'alsof hij net de Nobelprijs had gewonnen'), door maar te herhalen dat Kopland een brave venter van vals sentiment is.
Het werkt niet. We weten dat Ilja Pfeijffer maar één type dichtkunst tolereert, namelijk woorddronken Lucebert-epigonisme, maar hadden dat reeds begrepen uit Pfeijffers eigen gedichten, die daverend kunnen rondzingen maar zelden bljven haken. Lucebert deed het beter. 'Jonge sla' van Kopland komt ongebutst uit deze machteloze aanval te voorschijn."

Enige weken geleden was het de beurt aan onze medewerker Serge van Duijnhoven, wiens nieuwste bundel Bloedtest in het NRC Handelsblad door Pfeijffer werd afgebrand. Wat mag, maar je begint je wel af te vragen waarom de boekenredactie van die krant Pfeijffer de opdracht gaf de bundel te bespreken van Van Duijnhoven. Gezien de voorgeschiedenis een besluit een goede redactie onwaardig.
(Bart FM Droog, Rottend Staal Online, 30-4-2003)

terug naar boven


ROLAND HOLST PENNING VOOR TEN BERGE EN BUISMAN

Bergen (ANP) - De Adriaan Roland Holst Penning, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor beeldende kunst en poëzie, gaat deze keer naar dichter H. C. ten Berge en beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman. Ze krijgen allebei een stipendium van 5000 euro plus de penning. De prijs is afkomstig van de Stichting Adriaan Roland Holst Fonds. Adriaan Roland Holst riep de stichting in 1958 in het leven om kunstenaars in Bergen te ondersteunen. Toen de dichter in 1967 in zijn woonplaats Bergen (Noord-Holland) stierf, liet hij zijn nalatenschap na aan het fonds. (Rottend Staal Online, 30-4-2003)

terug naar boven


MEERKOET

Een vrouw aan de telefoon, ze vraagt of ik op 5 mei wil voorlezen in het Amsterdamse Oosterpark. De naam van het poëziefestival is 'In vredesnaam!'
Moeilijk. Een festival voor de vrede, dat is al zo wat, en dan ook nog gedichten… Ik weet lang niet altijd waar de poëzie toe dient maar als wapen tegen oorlog lijkt ze me wel zeer ongeschikt. Zelfs als plunderobject is ze waardeloos, een verslaggever uit Bagdad seinde gisteren het nieuws: 'Het Irak Museum heeft nog slechts gedichten.'
Alles leeggeroofd, geen steen meer op de andere, behalve het plankje poëzie: onaangeroerd.
Tot zover de status van het genre.
Daarnaast heb ik het pacifisme op mijn achttiende verjaardag vaarwel gezegd. Ik vond lang niet alle geweld verwerpelijk, het leek me zelfs heel nuttig om kwaad met kwaad te vergelden wanneer dat zo uitkwam. Ik had daar tenminste goede ervaringen mee.
De vrouw wacht op antwoord.
'Ik ben voor vrede maar niet per definitie tegen oorlog', zeg ik. 'Kan dat?'
Dat kan.
'En ik heb nooit iets geschreven over vrede, alleen over oorlog. Net zoals liefdesverhalen nooit over liefde gaan maar altijd over ruzie en gedoe.'
Ook dat is in orde, het programma moet vol, we spreken af voor 5 mei.
Die nacht loop ik langs de Vecht, het is bijna volle maan, de hemel is vol citroengeel licht. Ik ben getuige van een verschrikkelijk verschijnsel: de oorlog van de meerkoeten. Tientallen meerkoeten rennen over het water om opdringerige soortgenoten te vermoorden en hun vrouwen te verkrachten, zo klinkt het. Ik wist niet dat de meerkoet trompetterde en kan blazen als een roofdier. De vogels trekken glinsterende voren in het water, het is een indrukwekkende rituele ruzie. Daar tussendoor drijft een zwaan stroomafwaarts – alleen en heel stil, immuun voor de caféruzie om zich heen.
Thuis lees ik in de Basisgids flora en fauna van Nederland over de meerkoet (fulica atra): '…onverdraagzaam jegens soortgenoten. Vormt in winter enorme troepen… Neemt in steden genoegen met wonderlijke rommel voor nestbouw…'
Een betere omschrijving van de mens kom je zelfs bij de grote misantropische filosofen niet gauw tegen.
De mens is de mens een wolf, zegt de mens. Mocht hij willen. De mens is de mens een meerkoet.
(Tommy Wieringa, Rottend Staal Online, 30-4-2003)

terug naar boven


ZOEKSERVICE

Epibreren - Hoewel deze site al geruime tijd een interne zoekmachine bevat, op de 'home'-page van www.epibreren.com onder de animatie, ontgaat het bestaan van dit apparaatje vele bezoekers. Vandaar de plaatsing ervan op de Rottend Staal-nieuwspagina. Voor optimaal zoekresultaat plaatse men het gezochte tussen dubbele aanhalingstekens en drukke op 'search'. (Rottend Staal Online, 29-4-2003)

terug naar boven


LITERAIR PASPOORT 2004 IN GEVAAR

Den Haag - Afgelopen weekend verliep het proza- en columnistenfestival 'Verhaal halende', de Amsterdamse versie van het festival 'Dichter aan huis' uitermate succesvol. Zeshonderd mensen woonden voordrachten in huiskamers bij. Zowel Peter Swanborn van de Volkskrant als Ward Wijndelts van het NRC lieten zich gisteren in hun kranten lovend over het festival uit.
Organisator Ferry Simonis vertelde het Boekblad dat de internationale versie van Dichter aan huis, Literair Paspoort, waarbij dichters in ambassades voordragen, in 2004 wellicht geen doorgang kan vinden vanwege de verscherpte veiligheidstoestanden.


Op de festivalsite staan overigens filmpjes van voordrachten van onze medewerker Jürg Halter, Mustafa Stitou en Matthew Sweeney, van Niyi Osundare en Lesego Rampolokeng, alsmede een filmpje waarin Rob Schouten de hoofdrol speelt, gemaakt tijdens Literair Paspoort 2002. (Rottend Staal Online,


(Rottend Staal Online, 29-4-2003)

terug naar bovenNIEUWE SITES MEDEWERKERS

Amsterdam/Den Haag - Onze medewerkers Ilse Starkenburg en Henk van Zuiden hebben nieuwe sites: zie www.ilsestarkenburg.nl en www.henkvanzuiden.com (Rottend Staal Online, 29-4-2003)

terug naar boven


PAUL MCCARTNEY LAAT GELAGKAMER ROCKEN

Epibreren - "Goedenavond Epibreren. Alles goed?'' Met die woorden begroette Sir Paul McCartney het Nederlandse publiek zondagavond in de afgeladen gelagkamer van Hotel Hel te Epibreren.
Onze medewerker bleek een behoorlijk mondje Nederlands te kunnen spreken. Hij sprak het publiek regelmatig aan met Nederlandse volzinnen. McCartney trad op in het kader van zijn Back to the World-tour 2003 die hem al voerde langs podia in de VS, Mexico en Japan. Tot zaterdag was het optreden van McCartney niet uitverkocht. In de loop van de dag werden alsnog de resterende kaarten verkocht.
De show van de Britse megaster begon een half uur te laat. Het wachten was op de grote schare fans uit het westen van het land, die waren opgehouden in lange files voor de veerpont. Om half negen begon het concert dan eindelijk. Op een groot videoscherm werden beelden vertoond van het eerste bezoek van de Beatles aan Epibreren in de jaren zestig. McCartney speelde twintig Beatlenummers, vijftien songs die hij met zijn band Wings op plaat zette en een aantal nummers van zijn soloalbums. Ook droeg hij gedichten voor. (Rottend Staal Online, 28-4-2003)

terug naar boven


NIEUWE AWATER VERSCHIJNT VOLGENDE WEEK, MAAR...

Epibreren - Vannacht was er in het NCRV-programma Nachtlicht, dat traditioneel veel aandacht besteed aan poëzie, een kort interview te horen met Hanneke Leliveld, directeur van de Poëzieclub, die verkondigde dat de nieuwe Awater volgende week verschijnt, met daarin - volgens haar - het allerlaatste interview met C.O. Jellema. Dat klopt echter niet: het allerlaatste interview heeft de vorige maand overleden dichter twee dagen voor zijn dood afgegeven aan het Dagblad van het Noorden. Daarin sprak hij over acceptatie van de naderende dood. "Ik heb nu niet opeens veel haast, of het gevoel dat ik nog heel veel moet. Het is vooral vreemd"', vertelde hij.

Het is te idioot voor woorden dat Awater, dat inmiddels volgens eigen zeggen 1000 abonnees telt, nu weer, net als bij het eerste nummer, misleiding als promotiemiddel gebruikt. Helemaal in dit geval: het Dagblad in het Noorden-interview werd vermeld in het ANP-bericht over Jellema's dood. (Rottend Staal Online, 28-4-2003)

terug naar boven


EPIBREREN-EILAND GEFOTOGRAFEERD

Epibreren - Deze nacht zijn de eerste foto's van Epibreren-eiland openbaar gemaakt. Klik hier voor een bijzondere reportage, live uit het Wad. Bij het bewerken van dit materiaal is ook een fotoreportage van Klugs en Droogs verblijf te Krk (2001) boven water gekomen. (Rottend Staal Online, 28-4-2003)

terug naar boven

KONIJN ZONDER FRATSEN

Utrecht - Er zijn maar weinig televisiereclames die me zo het bloed onder de nagels vandaan treiteren als die van de C1000. U kent ze wel. Een zak pommes frites van twee Euro gaat onder de vlag 'patat' voor 0.89 Euro over de toonbank onder het motto: 'Geen fratsen. Dat scheelt.'

Waarom ik zo agressief word van die reclame weet ik niet. Het spreekt me wel aan dat een supermarktketen laat zien dat het allemaal een stuk goedkoper kan als je je niet laat inpakken door alle onzin die fabrikanten bedenken om oude wijn in nieuwe zakken te verkopen. De reclames zijn zelf het beste voorbeeld van de boodschap, want ze kosten geen kont om te maken: een paar stills tegen een witte achtergrond, dat is alles. Ik denk dat het die stem is, hoe die het woord 'fratsen' uitspreekt. Er zit iets argwanends in. Iets burgertruttigs. Iets oer-Hollands. Iets wat-de-boer-niet-kent-dat-vreet-ie-niet.

Toch ben ik sinds kort om voor het C1000-principe. Het blijkt namelijk ook toepasbaar op een type producten dat de gemiddelde manager van een filiaal van de C1000 zeker als fratsen zal beschouwen: literaire tijdschriften. Vorige week kwam ik in de boekhandel het eerste exemplaar tegen van 'Het liegend konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie'. Nu is de tijd dat je jezelf als debutant via een literair tijdschrift in de kijker probeerde te spelen, lang achter de rug. Een beetje jonge schrijver kijkt wel uit om zichzelf zo'n suf imago aan te meten. Bovendien zijn de meeste gevestigde tijdschriften, met uitzondering van het al jaren uitstekende 'Hollands Maandblad' en nieuwe bladen als 'Passionate', al lang geen broedplaatsen meer voor aanstormend talent. De redacties gebruiken ze liever als verkapte fondslijsten, hobbyhoekjes voor literaire polemieken die niemand dan de aangevallen auteurs interesseren of als saaie ontmoetingsplaatsen waar letterheren al even saaie gedachten uitwisselen. Wie zin heeft in elitaire literatuur voor een elitair publiek, is bij de meeste literaire tijdschriften aan het juiste adres.

Niet aldus 'Het liegend konijn'. Het is een poëzietijdschrift zonder de overbodige extra's die de meeste andere tijdschriften zo vervelend maken: een grote redactie vol literatoren die allemaal hun zegje menen te moeten doen, een thema waar alle bijdragen min of meer in worden geforceerd, lange redactionele inleidingen en manifesten – geen fratsen, alleen maar schitterende poëzie. De enige redacteur van het blad, Jozef Deleu, schreef voor het eerste nummer een voorwoord van één pagina, waarin hij in krap tweehonderd woorden uitlegt wat het blad behelst. Meer proza is er in het boekje niet te vinden. Kraakhelder citaat: 'Twee keer per jaar wil ik met gedichten "uit het nest geroofd" een gevarieerd beeld brengen van onze actuele poëzie. Ik wil op deze manier het lezen ervan bevorderen.' Volgen 80 bladzijden met buitengewoon leesbevorderende, uitsluitend nieuwe poëzie van onder anderen Luuk Gruwez, K. Michel, Menno Wigman, Marjoleine de Vos en Rutger Kopland (alleen al zijn vijfluik 'Materie en geest – geest en materie' rechtvaardigt de aanschaf van dit boekje). Men vindt in 'Het liegend konijn' gedichten en nog eens gedichten, en verder niets. Biografische informatie blijft beperkt tot de naam van de maker, diens bouwjaar en geboorteplaats, eventueel de mededeling: 'is ook prozaïst' en de naam van zijn laatst verschenen dichtbundel. Zo simpel is het om een fonkelend poëzietijdschrift te maken, dat leest als een compleet nieuwe, dubbeldikke dichtbundel. Dat kunnen alle bevlekkers en bevuilers van literaire stofnesten in hun zak steken. 'Het liegend konijn' is de C1000 onder de literaire tijdschriften - poëzie zoals poëzie bedoeld is, en anders niet. Daar kan zelfs het poëzieclubblad 'Awater' nog een puntje aan zuigen. En de naam? Die komt uit een tekst van Paul van Ostaijen. Liegend konijn. Een knaagdier. Merkwaardig.
(Ingmar Heytze, Utrechts Nieuwsblad 22-4-2003/Rottend Staal Online, 26-4-2003)

terug naar boven

HETERO'S GAAN HOMO

Voor de presentatie van de roman Tavenier (Uitgeverij de kleine Uil) van Coen Peppelenbos en Doeke Sijens, op 10 mei, 15.00 uur in Café Bite Me (Akerkstraat 20, Groningen) hebben drie doorgewinterde heterodichters - Tsead Bruinja, Tjitse Hofman en Boris Wanders - heuse gaygedichten geschreven, die ze ook zullen voordragen.
Tavenier is een vrolijke roman over het moderne leven in een provinciestad. Zes mannen samen in één huis en vriendschap, jaloezie, roddel, ruzie en vooral amoureuze verwikkelingen zijn het gevolg. De veertiger Thomas, politiek tekenaar, koopt met zijn vriend Armin, een gefrustreerde docent met literaire ambities, een kapitaal pand aan een prestigieuze singel. Zij nodigen vier huurders uit om dit herenhuis met hen te delen. Zo ontstaat een levendige huishouding met een begaafde pianist, een onzekere student, een flierefluiter en een ongelukkige macho.
Coen Peppelenbos is hoofdredacteur van het literaire blad Tzum. Hij stelde de dichtbundel Poëtisch Groningen samen en schrijft recensies voor de Leeuwarder Courant. Doeke Sijens publiceerde in het Fries de verhalenbundel Nei it lân fan palmerûzjen en de biografie Sa'n tûzen blauwe skriften (bekroond met de Fedde Schurer-priis). (Rottend Staal Online, 26-4-2003)


terug naar boven


DUITS EPIBREREN

Epibreren - Daags na hun optreden in de fabriekshal van 's werelds enige waddenbronwaterfabriek de Sylt Quelle te Rantum, op het Noord-Duitste waddeneiland Sylt, voeren de Dichters uit Epibreren met de Adler-Express naar het waddeneiland Hooge, dat een replica is van Epibreren. Slechts omringd door een zomerdijkje liggen op dit zes vierkante kilometer kleine eiland een handvol terpen, waarop 110 Duitsers dagelijks voor toeristen Epibrerische taferelen opvoeren. Gelukkig geldt te Hooge niet het rare vanwege religieuze redenen ontstane fotografeerverbod, waardoor voor de eerste keer foto's van de heren uit Epibreren in een bijkans natuurgetrouw Epibreren-landschap genomen konden worden. Deze zullen in de komende dagen op deze site geopenbaard worden.

De Dichters uit Epibreren voor de kopie van de Meerterp te Hooge. Klik op de foto voor brilloze versie.
© Liesbeth van Dalsum, 2003

De Dichters uit Epibreren waren natuurlijk niet de enigen die op 22 en 23 april in de Sylt Quelle optraden. De Duitse dichter Stan Lafleur uit Keulen gaf er een daverende voordracht weg, met enkele prachtige gedichten over de Rijn en een zeer beeldend en swingend gedicht geïnspireerd op een vleesfolder; de eveneens Duitse romancier Thor Kunkel las fragmenten uit zijn te Amsterdam geschreven roman Schwarzlicht-Terrarium (Rowohlt) voor, een boek over een anti-held in een achterbuurt van Frankfurt.

Stan Lafleur te Sylt.
© Tjitse Hofman, 2003

© Tjitse Hofman, 2003
Uit Zuid-Afrika was de dichter Kgafela oa Magogodi ingevlogen, die zijn krachtige verzen zeer ritmisch bracht. Helaas had hij zijn band niet kunnen meenemen en waren de lokale gastmuzikanten die hem terzijde stonden niet echt in staat hem passend te begeleiden. (Liesbeth van Dalsum, 25-4-2003)

terug naar boven


DICHTBUNDEL DE LEEUW IN HUMO'S BOEKEN-TOP-10

Amsterdam - Vanuit het niets is de dichtbundel Planeet jeugd van onze medewerker Rick de Leeuw op nummer 7 in Humo's Boeken Top-10 beland. Deze Top-10 is samengesteld met de medewerking van meer dan dertig 'betere boekhandels' in Vlaanderen.
Het is uitzonderlijk dat een dichtbundel zo hoog in deze Top-10 binnenkomt. (Rottend Staal Online, 25-4-2003)

terug naar boven

DOCUMENTAIRE HERMAN BROOD IN DE MAAK

Den Haag/Rotterdam (ANP/Rotterdams Dagblad) - Debuterend regisseur Ardy Beesemer werkt aan een documentaire over Herman Brood. Dat heeft zijn goede vriend Bart Chabot woensdag gezegd. De documentaire bestaat vooral uit beelden die tussen oktober 1998 en mei 2000 zijn gemaakt.
De opnamen zijn gemaakt tijdens een theatertournee van Brood, Chabot en Jules Deelder. De film luistert naar de naam 'BCD', de initialen van de achternamen van de drie vrienden. 'BCD' beleeft in september zijn première op het Nederlandse Filmfestival in Utrecht. Of de film daarna in de bioscopen te zien zal zijn, is nog niet bekend.
"Ardy is de hele tournee met ons mee geweest"', zegt Chabot. "Hij had 'unlimited access'. Wij vertrouwden hem alle drie volkomen. Mensen die ons een beetje kennen, zullen begrijpen wat ze kunnen verwachten."

Het is een film over "vriendschap, ruzie en ziekte," zegt Beesemer. Niet alleen legde hij de voortdurende strijd tussen Brood en Deelder vast, ook het lichamelijke en geestelijke verval van Brood werd evident in de periode dat ze aan het touren waren.
"
Om je dood te lachen. Herman die tijdens de show Jules zit te verstoren. Heel kinderachtig. Bart hadden ze er al vakkundig uitgewerkt. Hij werd als een walnoot geperst tussen die twee en trok zich terug om waar te nemen en op te schrijven. Het was een egostrijd tussen Jules en Herman, een strijd die Jules met glans heeft gewonnen."

Rock-'n-roll-junkie Herman Brood stierf op 11 juli 2001 door op 54-jarige leeftijd van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel te springen.
Van 'Kijken kreng!', een andere film over het leven van Brood waarvoor plannen zijn gemaakt, weet Chabot niets. Ook Xandra Brood, de vrouw en erfgenaam van Herman, weet niets van het project. Zij heeft een advocaat opdracht gegeven uit te zoeken of er stappen tegen het project kunnen worden ondernomen. (Rottend Staal Online, 25-4-2003)


terug naar boven

VERMOGEN MCCARTNEY BOVEN MILJARD EURO

Epibreren -Onze medewerker Paul McCartney heeft een geschat vermogen van meer dan een miljard euro. Hij is daarmee met afstand de rijkste inwoner van Epibreren, zo blijkt uit een vrijdag verschenen lijst van de Britse krant Sunday Times.
Het vermogen van McCartney is afgelopen jaar door een succesvolle tournee in de VS gestegen van 1,06 miljard tot 1,14 miljard euro. (Rottend Staal Online, 25-4-2003)

terug naar boven


SNELSTE BOEK TER WERELD GEPRODUCEERD

Berlijn (ANP) - In Duitsland is woensdag in tien uur een boek geschreven, gedrukt en te koop aangeboden. Het honderd pagina's tellende "snelste boek ter wereld"' leek 's avonds binnen enkele minuten uitverkocht, meldde de Duitse televisie.
Ruim veertig auteurs hadden 's ochtends na het ontbijt twee uur de tijd gekregen elk een kort verhaal over het thema snelheid te schrijven. Daarna werden in Keulen de verhalen gebundeld, gedrukt en met de hand gebonden. De duizend boeken gingen aansluitend naar boekenwinkels in zes grote steden.
De actie had plaats op de Werelddag van het Boek, die in Duitsland op de sterfdag van Shakespeare en Cervantes wordt gevierd. (Rottend Staal Online, 25-4-2003)

terug naar boven


BUNDEL CLAUS 75.000 MAAL GRATIS UITGEREIKT


Het Boekblad meldt dat de nieuwe bundel van Hugo Claus, Zeezucht, afgelopen woensdag gratis te verkrijgen was in de Vlaamse boekhandels. Hiermee sloot Vlaanderen na drie weken de Literaire Lente af. Geïnteresseerden konden de bundel afhalen met een bon die woensdag verscheen in dagblad De Morgen. Daarnaast werden onder scholen, boekhandels en verenigingen exemplaren uitgedeeld. De boekhandel had de beschikking over 25.000 exemplaren. De totale oplage bedroeg 75.000 exemplaren.
(Rottend Staal Online, 25-4-2003)

terug naar boven


TILBURG KRIJGT ZIJN STADSDICHTER

Tilburg - Het Brabants Dagblad berichtte dat Tilburg als vijfde gemeente in Nederland een stadsdichter krijgt. Rond de zomer moet zijn of haar benoeming een feit zijn. Gedurende twee jaar moet de stadsdichter jaarlijks minimaal zes gedichten presenteren: drie voor vaste gelegenheden en drie op momenten naar eigen keuze. Dat is althans de suggestie van het Tilburgse college. De te benoemen dichter krijgt per jaar 3.000 euro als honorarium en werkbudget. Met dat, maandag genomen besluit maken B. en W. werk van het enthousiasme dat cultuurwethouder H. Backx (PvdA) enkele maanden geleden over een Tilburgs stadsdichterschap uitsprak. Hij deed dat nadat raadslid M. Degen (Algemeen Belang) een lans voor het fenomeen had gebroken. De functie van stadsdichter wordt er niet één voor het leven. Iedere twee jaar komt er een nieuwe. "Dat houdt het spannend", motiveert Backx. "Een nieuwe dichter legt weer andere klemtonen." (Rottend Staal Online, 25-4-2003)

terug naar boven


NIET MEER IN ZWITSERLAND

Hamburg - Na tien uren rijden arriveerde ik in het Zwitserse Luzern, waar welingelichte bronnen De Dichters uit Epibreren hadden gesignaleerd. Luzern, een prachtige stad aan de zuidoever van het Vierwoudstedenmeer, dat zachtgroen meurt onder met sneeuw bedekte alpentoppen, telt met agglomeratie circa 180.000 inwoners. Daar de stad drijft op het toerisme heeft Luzern haar middeleeuwse verdedigingswerken, incluis de houten, overdekte bruggen over het riviertje de Reuss, niet gesloopt. Maar daarvoor was ik hier niet, en ook niet voor de al door Mark Twain bezongen 'Stervende leeuw van Luzern', een in de rotsen gehakt monument ter herinnering aan de anno 1792 in de Tuilerieën gestorven Zwitserse huurlingen; ik was hier om die vervloekte Epizeeërs op te sporen. In het Theatre La Fourmi, waar maandelijks het programma 'Barfood Poetry' plaats vindt, traden ze afgelopen donderdag op.
Ik was dus te laat, bemerkte ik vrijdag. Desalniettemin wist ik de organisator op te sporen, Adi Blum van uitgeverij Menschenversand. Hij meldde dat er een vijftigtal bezoekers waren geweest, dat de Nederlandse heren in twee sets van circa 30 minuten hadden opgetreden én een toegift hadden gegeven. Ze zouden overnacht hebben in het hotel Die Drei Könige, waarna ze volgens hem in Noordelijke richting verdwenen.
Er zat niets anders op dan dit laatste spoor te volgen. Ik sprong in mijn zo goed bij het meer kleurende zachtgroene Ford Ka, dronk op het terras van restaurant Ende der Welt te Engelberg nog een kopje koffie en reed noordwaarts, richting het Duitse waddeneiland Sylt. Wat me in de buurt van Frankfurt bijkans het leven kostte, toen een lul in een wagen met het ADAC-logo me rechts begon in te halen op een moment dat ik een baan naar rechts wilde nemen. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Omdat ik niet weet of ik vanuit Sylt live kan berichten, zal de Rottend Staal Online gesloten blijven tot vrijdag 25 april.
(Liesbeth van Dalsum, Rottend Staal Online, 21-4-2003)

terug naar boven

MOWAFFK AL-SAWAD BEDREIGD EN BELASTERD

Groningen - Na bedreigingen per post en telefoon aan zijn adres, moest Mowaffk Al-Sawad donderdag in een interview met ene Adriaan Smit in het Dagblad van het Noorden lezen dat hij gevaarlijk, extreem-rechts en zelfs een fascist was. Middels een ingezonden brief protesteerden vrienden en collega's:

Dat was even schrikken voor Mowaffk Al-Sawad: zomaar in het Dagblad van het Noorden bestempeld te worden als gevaarlijk (in de kop) en zelfs fascistisch (in het artikel zelf). Nou zal de persoon uit wiens mond deze uitspraken komen, de 25 jarige Adriaan Smit uit Stadskanaal, ongetwijfeld zijn eigen kijk op de oorlog in Irak hebben, al wordt er in het artikel geen enkel argument voor zijn aantijgingen gegeven.
En natuurlijk geeft Mowaffk Al-Sawad vanuit zijn achtergrond zijn mening, een mening die ongetwijfeld beperkingen zal kennen. Immers: Al-Sawad was er twaalf jaar geleden bij toen het volk tegen Saddam Hoessein in opstand kwam en hij heeft gezien hoe die opstand neergeslagen werd, met hulp van de Amerikanen. En daarna zat hij met tienduizenden anderen vier jaar in een vluchtelingenkamp, vergeten door de rest van de wereld. Dus heeft hij zo ook een aantal ontwikkelingen in de internationale politiek minder goed kunnen volgen dan Adriaan Smit. Dan is het natuurlijk ook niet nodig om de roman van Al-Sawad te lezen, om iets van zijn standpunten te leren begrijpen.
Maar iemand met een andere mening is nog geen fascist. En zeker Mowaffk Al-Sawad niet. Wij hebben hem juist leren kennen als een innemend en intellectueel persoon, waarmee we op inspirerende wijze de discussie kunnen aangaan. We willen dan ook duidelijk en met de grootst mogelijk klem afstand nemen van kwalificaties als "gevaarlijk", "extreem rechts" en "fascistisch" aan het adres van Al-Sawad
Maar goed: de criticasters kunnen inmiddels opgelucht ademhalen: na alle uitingen van haat die Al-Sawad over zich heen kreeg, was dit interview de bekende druppel: Al-Sawad heeft zich teruggetrokken uit het openbare debat. Met deze brief willen we onze steun en sympathie voor onze vriend Mowaffk laten blijken. We wensen hem en zijn jonge gezin veel sterkte in deze moeilijke periode.

(Rottend Staal Online, 19-4-2003)

terug naar boven

GENOMINEERDEN C. BUDDINGH'-PRIJS

Arnhem/Groningen - De genomineerden voor de C. Buddingh'-prijs 2003, de prijs voor de beste debuutbundel verschenen tussen 1 april 2002 en 1 april 2003, zijn onze medewerkers Sieger M. Geertsma (1979) en Hanz Mirck (1970), de Groningse kokende dichteres Jane Leusink (1949) en de Vlaamse dichter/acteur Norbert de Beule. De prijs wordt op 18 juni in de Schouwburg van Rotterdam tijdens Poetry International uitgereikt.
De bundels genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs zijn: YELLe! (Contact) van De Beule, Straatvluchter (Passage) van Geertsma, Mos en gladde paadjes (Mozaïek) van Leusink en Het geluk weet niets van mij (Vassallucci) van Mirck.

De jury van de C. Buddingh' -prijs 2003 bestaat uit Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Nijmeijer en Mustafa Stitou. De prijs bestaat uit een bedrag van 1200 euro en een pen. (Rottend Staal Online, 19/25-4-2003)

terug naar boven

OVERHANDIGING VREDESZWAAN

Groningen - Zoals we op 10 april j.l. berichtten, ontving onze medewerker Mowaffk Al-Sawad een vredeszwaan, in het kader van het televisieprogramma 'Randverschijnselen'. Foto's van deze oud-Epibreerse traditie zijn door OOG-TV ter beschikking gesteld:
Links legt presentator Bart FM Droog de kijkers uit hoe hij bij een drijfjacht eigenhandig de juiste zwaan wist neer te schieten; als colleteral damage verloren hierbij twee cameralieden eveneens het leven. (© OOG-TV, 2003)
Links accepteert Mowaffk Al-Sawad namens het Iraakse volk de vredeszwaan. Op de achtergrond de nieuwe spoorbrug over het Van Starkenborgkanaal, met rechts daarvan de Martinitoren.
(© OOG-TV, 2003)

(Rottend Staal Online, 19-4-2003)

terug naar boven


WAT IS ER AAN DE HAND TE EPIBREREN?

Epibreren - Klachten regenen als bommen op Bagdad op het eiland neer, wegens het zeer onregelmatig verversen van Rottend Staal sedert het begin der hostiliteiten.
Werden de redacteuren tijdens de eerste luchtaanvallen nog regelmatig op het eiland gesignaleerd, nu lijken ze totaal verdwenen. Onbevestigde berichten uit Luzern (Zwitserland) en Sylt (Duitsland) willen dat de redacteuren, althans drie van hen, aldaar gesignaleerd zijn. Onze speciale verslaggeefster Liesbeth van Dalsum reist nog vannacht af naar Zwitserland om de waarheid te achterhalen. We hopen u op zaterdag 19 april nader te berichten. (Rottend Staal Online, 16-4-2003)

terug naar boven

GEDICHT VAN DE WEEK

Epibreren - Al wekenlang stuurt Koos Dijksterhuis ons een zogeheten 'gedicht van de week'. Deze week een zeer rake. Waar in Irak beelden van een dictator omvergetrokken worden, is in Nederland één van de drie (!) standbeelden in aanbouw van Pim Fortuyn tijdens het transport door een obstinaat viaduct onthoofd. Voor onze lezers in den vreemde: deze week is ook het vonnis tegen de moordenaar van Pim Fortuyn uitgesproken: 18 jaar:

Straf

Het volk ontstak in boegeroep
de officier gaat in beroep
Pim kreeg postuum de strengste straf
in één klap sloeg zijn kop eraf


© Koos Dijksterhuis, 2003

(Rottend Staal Online, 16-4-2003)

terug naar boven


DONDERDAG INTERESSANTE RADIODAG

Hilversum - Donderdag 17 april belooft een interessante dag voor luisteraars van Radio 747 AM te worden. In Knetterende letteren, van 14.40 tot 16.00 uur, praat het Knetterende Letteren Forum met deze week Elsbeth Etty, Rob Schouten en Menno Wigman naar aanleiding van de Verwey-lezing van Joost Zwagerman over Plagiaat, Pastiche en Parodie. Wat betekenen deze begrippen eigenlijk voor de literatuur? Waar ligt de grens tussen parodie en plagiaat? En is letterdieverij in de literatuur per definitie verkeerd?

Enkele uren later, in VPRO's De Avonden, van 22.02 tot 24.00 uur, is Tsead Bruinja de dichter in de Levende Dichters Almanak. Dit vanwege het verschijnen van zijn bundel Gegrommel van satijn/Gegrommel fan satyn.

Beide programma's zijn na afloop online te beluisteren.
(Rottend Staal Online, 16-4-2003)

terug naar boven


DICHTERS IN R.A.M.

Landsmeer - Vanavond begint om 23.15 uur een nieuwe aflevering van het kunstprogramma R.A.M. op Nederland 3. In dit VPRO-programma wordt in een kort filmpje het fenomeen Poetry Slam behandeld. Een cameraploeg volgde op 1 april Quirien van Haelen en Erik Jan Harmens. De uitzending duurt van 23.15 tot 00.35 uur, en volgende week maandag wordt het om 14.30 uur herhaald.
Erik Jan Harmens debuteert overigens komend najaar met de bundel In menigten bij Nijgh & Van Ditmar. Het contract werd vorige week getekend. (Rottend Staal Online, 15-4-2003)

terug naar boven


ASSEN GAAT VOORBIJ AAN DEELDER

Assen - Afgelopen zondag was J.A. Deelder in warenhuis Vanderveen om zijn nieuwe cd te promoten. Hij had twee platenspelers en draaide zijn favoriete jazz. Alleen was er geen publiek. Men liep langs en keek even raar op, van 'wat doet die man', maar niemand bleef staan luisteren.
Ook de door het warenhuis beloofde journaille schitterde door afwezigheid. (Rottend Staal Online, 15-4-2003)

terug naar boven

KOPLAND SCHRIJFT GEDICHTENDAGBUNDEL

Rotterdam (ANP) - Rutger Kopland schrijft de Gedichtendagbundel 2004. Dat meldde de organiserende Stichting Poetry International afgelopen vrijdag. De dag, waarbij gedichten in Nederland en Vlaanderen extra aandacht krijgen, heeft volgend jaar voor de vijfde keer plaats.
Kopland behoort met Nel Benschop en Hans Bouma tot de meest gewaardeerde dichters in de Nederlandstalige poëzie. Zijn werk werd in vele talen vertaald. Poetry International vond het daarom een goed idee om hem de bundel voor de lustrumeditie te laten schrijven. Kopland maakt tien gedichten voor de bundel, die vanaf Gedichtendag (29 januari 2004) te koop is.
Afgelopen jaar maakte Eva Gerlach de speciale bundel. Anna Enquist, Marcel Möring en Hugo Brems vormen de jury voor de Gedichtendagprijzen voor de drie beste gedichten van 2003. De winnaars worden op Gedichtendag bekendgemaakt. (Rottend Staal Online/ANP, 15-4-2003)

terug naar boven


GEEN NIEUWS DOOR OORLOG

Epibreren - Vanwege ingrijpende gebeurtenissen in Irak en de irrelevantie van het laaglandse daarin, gaat de aandacht van de Rottend Staal-redactie voorbij aan hetgeen zich hier voordoet.
Wel heeft de hoofdredacteur een eigenhandig geschoten vredeszwaan overhandigd aan onze medewerker Mowaffk Al-Sawad. Televisiekijkers in Groningen kunnen dat morgen op OOG-TV zien, in het programma 'De Koelkast'. Foto's van deze overhandiging hopen we later deze week op deze pagina te tonen. Momenteel kunnen we niets anders aan onze lezers meedelen dan dat zo'n dode zwaan verdomd zwaar is én dat onze medewerker Sir Paul McCartney afgelopen zondag het tweede concert van de tournee door zijn vaderland heeft moeten afzeggen. Na het openingsconcert van zaterdag in Sheffield was hij schor geworden. Dat heeft de Britse omroep BBC gemeld.
De ex-Beatle is bezig met zijn eerste tournee in Groot-Brittannië in tien jaar. Hij heeft de fans die al een kaartje hadden gekocht voor zijn tweede optreden in Sheffield zijn excuses aangeboden. Sir Paul zei met het afzeggen voor zondagavond de rest van de reeks optredens te willen redden.
(Rottend Staal Online,10-4-2003)

terug naar boven


POETRY SLAM

Weesp - Onze medewerker Tommy Wieringa woonde vorig week noodgedwongen een poetry slam bij. In zijn wekelijkse column in de Spits! berichtte hij daar afgelopen vrijdag over:

Alchemie

Slechte poëzie is niet moeilijk te herkennen: net als sigarettenrook trekt het in je kleren. Na een avond slechte poëzie wil je de ruimte luchten en de gordijnen wassen.
De eredienst voor slechte poëzie is de zogenaamde 'poetry slam', een relatief nieuw verschijnsel dat zich mag verheugen in serieuze media-aandacht. Ook al is er niets aan de hand, de aanwezigheid van een camera en iemand met een blocnote maakt de gebeurtenis.
Enige uitleg is op zijn plaats.
Bij een poetry slam ontmoeten dichters en publiek elkaar in een zaaltje met een podium. De dichters worden door het publiek beoordeeld met een cijfer, het hoogste cijfer wint. Dat is de beste van de slechtsten, Koning Eenoog.
En waarom de poetry slam?
Nadat in Nederland elke zonderling zijn eigen politieke partij had opgericht, was het tijd voor de democratisering van de poëzie: iedere zondagsdichter zijn eigen podium.
Het is de jongste uitwas van de egalitaire illusie dat kunst niet elitair is. Dat er hoge en lage kunst bestaat.
Fout.
Het is kunst of het is Janneke Brinkman, goud of lood, geest of geklodder met materie.
De poetry slam bevordert de misvatting dat eigenlijk iedereen kunstenaar is. Diep van binnen. Een vrij vers, een podium, een publiek: iedereen Rimbaud!
Net als vroeger: een zwarte cape, een masker en een zwaard: Zorro!
Door omstandigheden ben ik gedwongen een poetry slam bij te wonen in Simplon, een oud krakersbolwerk in Groningen. Het eerste kwartier gaat wel, mijn blik heeft dan nog de mildheid die ik ook heb bij de jaarlijkse uitvoering van de Holtense toneelvereniging. Maar er zijn acht kandidaten die elk vijf minuten mogen. En volmaken.
Het is een loden regen van gemakzucht en talentloosheid. Talentloosheid kun je iemand niet kwalijk nemen. Het is onvergeeflijk maar niet verwijtbaar. Gebrek aan zelfinzicht is dat wel. De slammer zet zijn drol rechtop in de pot en zegt: 'Kijk, Gaudí!'
Maar het ergste is misschien niet eens de parade van allitererende stamelaars, maar het publiek dat de woordbreierij niet herkent als onkunde. Dat is ernstiger. Een staaltje rijmdwang waarvan zelfs de Goedheiligman trombose in zijn dichtader zou oplopen, wordt hier gevierd als het Hooglied: een 8.
Een onverstaanbaar mompelende immigrant op wiens lippen slechts de geurige rozen van alcoholisme bloeien: een 7.5. 'Omdat', zoals een luisteraarster zegt, 'er volgens mij hele mooie dingen in zaten, als ik ze had verstaan.'
Zo wordt de hoogste graad van alchemie bereikt: het lood dat glanst als goud wanneer een publiek met de ballen verstand de prulpoëet als knap dichter kroont.
(Rottend Staal Online, 8-4-2003)

terug naar bovenTRIOPRESENTATIE IN AMSTERDAM


Amsterdam - Op 25 mei vindt in het Amsterdamse Duende aan de Westerstraat een triopresentatie plaats
van de nieuwe bundels van Maria Barnas en Ilse Starkenburg én de debuutbundel van Marije Langelaar. Als gastdichter fungeert Jo Govaerts. De dichters lezen voor uit eigen werk en de drie met een nieuwe bundel worden geïnterviewd. Daarnaast is er gelegenheid om vanuit de zaal vragen te stellen. De presentatie wordt georganiseerd door Island Bookstore en de Arbeiderspers en begint om
15.00 uur.
(Rottend Staal Online, 5-4-2003)

terug naar boven


FOTOGRAFIE EN POËZIE OVER ZUIDERZEE IN MUSEA

Lelystad (ANP) - Musea langs de voormalige Zuiderzee hebben zich laten inspireren door de Zuiderzeeballade. In zes musea zijn vanaf het weekeinde van 12 en 13 april exposities en activiteiten met dit thema in de vorm van fotografie en poëzie.

Zo worder gedichten voorgedragen en vissersliederen gezongen. De exposities bieden bovendien oude ansichten, familiekiekjes, tekeningen, foto's en schilderijen. Bezoekers kunnen ook meedoen aan een theaterronde op een VOC-schip of een rondvaart. Zes musea hebben hiertoe de handen ineengeslagen: het Westfries Museum in Hoorn, het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Spakenburgs Museum 't Vurhuus, het Stadsmuseum in Harderwijk, het Nieuw Land Poldermuseum in Lelystad en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

De speciale exposities duren tot en met 26 oktober 2003. De musea gaan de komende jaren samenwerken om het Zuiderzeegebied extra onder de aandacht te brengen. (Rottend Staal Online, 5-4-2003)

terug naar boven


SERGE VAN DUIJNHOVEN NEERGESCHOTEN

Brussel - Onze medewerker Serge van Duijnhoven is op zaterdag 29 maart in Brussel beschoten en daarna mishandeld. Hij liep hierdoor een schedelbreuk op. Dit geschiedde door hangjongeren van Arabische afkomst, die tijdens de mishandeling 'Mort a Bush' riepen.
Vanuit zijn ziekenhuisbed berichtte Van Duijnhoven dat hij tot de eerste collateral damage op het dichtfront buiten Irak gerekend kan worden.

Inmiddels verblijft Van Duijnhoven weer thuis en heeft hij het hele gebeuren uitgebreid beschreven. Dat laat zich hier lezen.

De redactie van Rottend Staal wenst hem een spoedig herstel.
(Rottend Staal Online, 2-4-2003)

terug naar boven


het nieuws van nu
het nieuws van juni 2003
het nieuws van mei 2003
het nieuws van april 2003
het nieuws van maart 2003
het nieuws van februari 2003
het nieuws van januari 2003
het nieuws van december 2002
het nieuws van november 2002
het nieuws van oktober 2002
het nieuws van september 2002
het nieuws van augustus 2002
het nieuws van juli 2002
het nieuws van juni 2002
het nieuws van mei 2002
het nieuws van april 2002
het nieuws van maart 2002
het nieuws van februari 2002
het nieuws van januari 2002
het nieuws van december 2001
het nieuws van november 2001
het nieuws van oktober 2001
het nieuws van september 2001

het nieuws van augustus 2001
het nieuws van juli 2001
het nieuws van juni 2001
het nieuws van mei 2001
het nieuws van april 2001
het nieuws van maart 2001
het nieuws van februari en januari 2001
...en voor nog ouder nieuws: klik hier!terug naar boven