Dichter des Vaderlandsverkiezing 2004

      laatste update 6 december 2004


SIMON VINKENOOG TWEEDE DICHTER DES VADERLANDS

- verkiezingsgedicht voor zwevende kiezers -
- complete verkiezingsuitslag -

Epibreren - Op initiatief van het poëziedagblad Rottend Staal Online zijn op 31 januari 2004 verkiezingen uitgeschreven om te bepalen wie de nieuwe Dichter des Vaderlands (Dideva) 2004-2005 wordt. Dit vanwege het onverwachte aftreden van Gerrit Komrij, een jaar voor het verstrijken van zijn ambtstermijn.

Winnaar van deze verkiezing is: Simon Vinkenoog.

Hij kreeg 21 % ( 221) van de in totaal 1051 stemmen.

Hij is hiermee de tweede Dichter des Vaderlands. Hij zal de functie van 23 februari 2004 tot 27 januari 2005 vervullen. Dan wordt de uitslag van de volgende Dideva-verkiezingen bekend gemaakt te Rotterdam.

Dit zijn nummers 1 t/m 10 in de ranglijst van deze verkiezing:

Simon Vinkenoog - 221 stemmen
Ingmar Heytze & Hanz Mirck -189 stemmen
J.A. Deelder - 50 stemmen
Hans Dorrestijn - 43 stemmen
Toon Tellegen - 37 stemmen
Olaf Risee - 31 stemmen
Serge van Duijnhoven - 25 stemmen
Anna Enquist - 25 stemmen
Eva Gerlach - 23 stemmen
Esther Jansma - 20 stemmen
Joke van Leeuwen - 19 stemmen

Een compleet overzicht van alle binnengekomen stemmen en een analyse van de verkiezingen bevinden zich op deze pagina.

*
Met steun van VPRO's Boeken-site, Onze Taal, Taalpost, poezie.pagina.nl, Meander, Literatuurlinks.net, de Wintertuin, Dichter aan huis / Literair Paspoort, de Poëziemarathon, Passionate, het Boekblad, de Taalunie, poëzietijdschrift Krakatau, De Zingende Zaag, de Zwarte Kat, de Hans Warren Homepage, Jan Marijnissen, Poëziecentrum Geffen, Project Laurens Jz Coster, Stichting Underground Benelux (SUB), Literairnederland.nl, www.dichterdesvaderlands.nl, Vrij Medium Centrum Indymedia.nl, Poëzie Galerie Aanbeelden, Guido van der Wolk, Henk van Zuiden, olafkorder.punt.nl, Niels en Vincent, www.mediawar.com, Forum.fok.nl, Schrijf.net Betax, Nu wij weer, www.dedoler.nl en de Leidse Studentenvereniging VSL Catena.

En de uitgeverijen Nijgh & van Ditmar, Uitgeverij Passage, Uitgeverij Podium en Uitgeverij Vassallucci

Alsmede met dank aan de volgende kranten wegens de publicitaire ondersteuning: BN/De Stem, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, De Limburger, De Morgen (B), NRC Handelsblad, Het Parool, Het Rotterdams Dagblad, Trouw, De Twentsche Courant Tubantia, Utrechts Nieuwsblad en De Volkskrant.

En de buitenlandse steun van Arcadim in Arcadië, De Leeskamer, Risee in Letterland, Tinemoniek publiek! en Noten (België) en Places for Writers (Canada).

Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online


© Rottend Staal Online 2004. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.