Redactionele richtlijnen 

      laatste update 30 juli 2007


     Previous Home Next

 

nieuwsberichten dichterspagina's  
bibliografie foto's  
     

NIEUWSBERICHTEN

Elk nieuwsbericht moet poëzie-gerelateerd zijn. De berichten moeten kloppen: check bij twijfel of een bericht waar is.
Reclameuitingen als 'gerenommeerd', 'legendarisch' etc. dienen uit oorspronkelijke persberichten geschrapt te worden - we maken zelf uit wat we legendarisch of geweldig etc. vinden.

Nieuwsberichten die al uitgebreid op de Contrabas (of eventuele andere nog te ontstane serieuze poëzienieuwssites) behandeld zijn hoeven niet op Rottend Staal herkauwd te worden - diversiteit, daar gaat het om. Een klein berichtje met link naar het uitgebreide bericht kan dan volstaan.

Bij gebrek aan nieuws mogen fictieve berichten over Epibrereneiland geplaatst worden.
Onder elk nieuwsbericht moet de datum van plaatsing vermeld worden.
De naam van de dienstdoend redacteur mag onvermeld blijven bij 'neutrale' nieuwsberichten - droge aankondigingen, overlijdensberichten etc - maar moet vermeld als er een kans bestaat dat lezers er op de een of andere manier aanstoot aan nemen. Bij opiniërende berichten moet de naam sowieso vermeld.


Bij plaatsing van foto's is ALTIJD de expliciete toestemming van de fotograaf vereist! Ook als een dichter een portretfoto aanlevert ter plaatsing op z'n RS-dichterspagina en zegt dat de fotograaf een vriendje is en dat het dus wel goed zit met de toestemming. Uitzondering: toestemming is niet nodig als de fotograaf meer dan 70 jaar dood is.

Zet onder de foto altijd '© naam fotograaf, jaartal', liefst met link naar website van/over de fotograaf.

Houd de foto's klein qua Kb's - liefst niet groter dan 100 Kb.

Foto's kunnen worden opgeslapen in de rs/foto-map. Geef die fotobestanden een naam waardoor makkelijk te zien is wat voor 'n foto het is - wel zo makkelijk voor wie foto's in die map wil traceren.

Liever geen foto dan een slechte foto - er staat al meer dan genoeg rotzooi online.

BIBLIOGRAFIE

Boektitels altijd cursief, gevolgd door naam uitgeverij, vestigingsplaats uitgeverij, jaartal.
Tijdschrifttitels niet cursief - waarbij gezegd dat in een bibliografie tijdschriften beter niet vermeld kunnen worden, behalve bij dichters die (nog) geen eigen bundel hebben.

 DICHTERSPAGINA'S

Vermeld in de biografie de geboortedatum (dd-mm-jjjj) en -plaats van de dichter. Dit om te voorkomen dat de dichter bij sterfte een onjuiste leeftijd krijgt toegedicht.

Vermeld ook het al dan niet fictieve weerbeeld van de geboortedag - dit vanwege copyrightcontrol. Als elders deze biografie gebruikt wordt bewijst het gezwam over het weer dat de brontekst van Rottend Staal komt.
De teksten die de dichters aanleveren voor de biografie zijn veelal pure reclameteksten, die van alle lofuitingen op henzelf ontdaan dienen.

Maak de tekstblokken niet te lang (in verband met het leesgemak op het beeldscherm) en plaats tussen de korte alinea's witregels.

Houd de tekst zo tijdloos mogelijk. Door bijvoorbeeld niet te schrijven: 'z'n volgende boek verschijnt deze zomer', maar 'z'n dichtbundel [titel]' verschijnt in de zomer van 2036.'

Breng bibliografische informatie bij voorkeur onder in een apart bibliografie-'hoofdstuk'

DE GEDICHTEN

Twee tot drie gedichten is een mooi aantal.
Gedichten met een bijzondere vormgeving kunnen het makkelijkst als jpg geplaatst worden. Dat voorkomt veel gekloot met html-codes.

terug naar boven


Deze pagina is onderdeel van het dagblad voor poëzie Rottend Staal Online
© Bart FM Droog/Rottend Staal Online 2007. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.