Debuteren met poëzie
      dé cursus - 3

      laatste update 20 februari 2006


introductie |hoofdstuk 1 | hoofdstuk 2 |
hoofdstuk 5 |hoofdstuk 6 | hoofdstuk 14 |
hoofdstuk 171B


Lieve cursisten. Welkom bij dit derde hoofdstuk van de exclusieve cursus 'Debuteren met poëzie'. Deze keer behandelen we een belangrijke gebeurtenis in het leven van elke jonge dichter. De beoogde eerste serieuze tijdschriftpublicatie!

Gastdocent: Chrétien Breukers



HOOFDSTUK 3: DE EERSTE BEOOGDE SERIEUZE TIJDSCHRIFTPUBLICATIE

Dit wordt een les voor de actievelingen onder jullie. Je hebt namelijk al snel gemerkt dat het publiceren op websites als dichttalent.nl en nederlands.nl naar meer smaakt. Bovendien ben je behept met een gezond verlangen naar iets substantiëlers dan bits en bites – je bent immers een échte dichter. Daarom wil je niet langer alleen op sites publiceren die alles accepteren. Je zoekt het hogerop, bij de echte, serieuze tijdschriften. Waarna je al dan niet ontdekt wordt door een uitgever – maar dat behandelen we in een toekomstige les.

3.1 De tijdschriften

a. Bestudeer nogmaals deze lijst met literaire tijdschriften aandachtig (zie ook Hoofdstuk 1, Opdracht 1
b. Bekijk als het mogelijk is de websites van deze tijdschriften en kies het blad uit dat het beste bij je beginnende oeuvre past.
c. Laat je geen zand in de ogen strooien door de in de lijst genoemde oplagecijfers of bezoekersaantallen: die zeggen niks over de belangrijkheid van het blad.

3.2. De aanlevering

Serieuze tijdschriften willen graag... geprinte versies van je gedichten of meerdere kopieën van geë-mailde gedichten. Om dit te bewerkstelligen heb je nodig

inzake papieren periodieken

a. een paar voltooide gedichten
b. een printer die werkt
c. printpapier

Zo. Dat zit er op. Het stapeltje gedichten voorzie je van een nette brief (hierover meer in een volgende les) – bij voorkeur ook geprint of met ganzenveer geschreven..

Op een envelop zet je het redactieadres van het tijdschrift. Sluit een postzegel in voor antwoord. Vergeet niet een postzegel in de rechterbovenhoek van de voorkant van de envelop te plakken! Dus niet zo, maar zo.

inzake internet-periodieken

d. een paar voltooide gedichten
e. een computer met internetverbinding
f. het juiste e-mailadres


3.3. Vervolgens...

Lees nog een keer het gedicht van Komrij dat in Hoofdstuk 1 werd behandeld. Doe de brief op de bus. of druk in je e-mailprogramma op 'verzenden'. Wacht rustig af. In de minimaal twee maanden die je moet wachten, kun je nieuwe gedichten schrijven.

3.4 Bijna tot besluit

We naderen het einde van deze les. Als je geluk hebt, worden je gedichten in een serieus tijdschrift gepubliceerd. Zo niet, print alles dan nog een keer en stuur je verzen naar Krakatau of Op ruwe planken.

Want hoog inzetten is een mooi ding, maar je moet de realiteit nooit uit het oog verliezen.

3.5

Nu dan: binnenkort gaan we verder met een vervolgles op dit hoofdstuk: Wat schrijf ik in een brief aan een uitgever of een tijdschriftredactie.

3.5.1 Opdracht

Bestudeer als voorbereiding op de volgende les deze leerzame handleiding van uitgeverijencomplex Prometheus Groep over manuscripten. laat je niet door die moeilijke term afschrikken: een manuscript is in deze tijd hetzelfde als een typoscript.

Eigenlijk zouden we tegenwoordig moeten spreken van een printoscript, maar dat woord bestaat nog niet.

terug naar boven



© Chrétien Breukers / De Contrabas / Rottend Staal Online 2006. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.