Eigen beheer? Doe het zelf! 

     een waarschuwing tegen geldklopperij - laatste update 4-9-2002
     zie ook: Opgepast: een waarschuwing voor literaire oplichters


GOED TWIJFELACHTIG
In eigen beheer Bergboek.nl
Bureau ISBN Gopher Publishers
Koninklijke Bibliotheek Mijneigenboek.nl
Pieter van Os in de Groene  
   
GOED BLOEDLINK
Stichting Schrijven Internationale poëzie-oplichters
  International Society of Poets

door Bart FM Droog, 2001-2002

Beginnende auteurs hebben vaak grote moeite met het vinden van een uitgever. Er kunnen door de 'officiële' literaire uitgeverijen nu eenmaal minder boeken uitgegeven worden dan dat er manuscripten geschreven worden.
Helaas, maar waar.

Doch niet getreurd, het staat iedereen vrij in eigen beheer boeken uit te brengen. Dat is makkelijker dan velen denken en hoeft niet veel geld te kosten.

Helaas blijven er geregeld bedrijven opduiken die, zich al dan niet uitgeverij noemend, tegen forse betaling wel boeken willen uitgeven of claimen eigen beheer-uitgaven perfect te kunnen verzorgen. Zo mailde een bezoeker aan Epibreren-eiland me in januari 2001:

"Ik heb contact gehad met een uitgeverij over uitgave van een manuscript van mij. Ze zijn er erg enthousiast over, maar laten mij wel, omdat ze geen eigen fondsen hebben, de aanloopkosten betalen. Redenering: je krijgt 20 procent royalties, dus je hebt dit geld zo weer terug. Uiteraard twijfel ik hierover, en denk aan publicatie in eigen beheer. Ik zou hier dan ook graag met jou over van gedachten wisselen."

Ik adviseerde de bezoeker niet op het voorstel in te gaan, want geen enkele uitgever, zelfs de respectabele niet, kan van te voren verkoopcijfers garanderen. Als je het zelf doet kan je van te voren alles overzien en precies bepalen hoe je het boek er wil laten uitzien: van heel eenvoudig tot heel luxe.
Met de huidige kopieertechnieken is het bovendien mogelijk bundels uit te brengen in een oplage die de vraag niet overstijgt: informeer bijvoorbeeld bij vrienden, familie, kennissen e.d. of ze belangstelling hebben in een bundel van je. Stel dat 12 mensen interesse hebben, dan maak je bijvoorbeeld 12 boeken. Als die op zijn laat je er weer een kleine partij bijmaken. Drukken kan natuurlijk ook, maar dat wil eigenlijk pas uit bij hogere oplagen. Er is ook nog een andere draai aan het verhaal: uitgeverijen die van te voren geld van auteurs verlangen worden doorgaans gerund door mensen die in eerste instantie geïnteresseerd zijn in geld en niet in de literatuur die ze uitgeven.
Ook zijn de media nauwelijks geneigd aandacht aan hun uitgaven te besteden: wel aan échte eigen beheer-uitgaven, omdat deze gewoon sympathiek zijn en zeker voor lokale media (huis-aan-huis bladen en regionale kranten, lokale radio) leuk nieuws vormen.

En om een oud fabeltje uit de wereld te helpen: eigen beheer-uitgaven brengen een eventueel later boek bij een reguliere uitgeverij niet in gevaar: heb zelf in eigen beheer een tiental boeken uitgebracht alvorens bij mijn huidige uitgever te belanden. De bekende dichter Hendrik de Vries debuteerde in 1917 met een eigen beheer bundel. Hendrik Marsman, Menno Wigman, Diana Ozon en Ruben van Gogh brachten ook eerst eigen beheer-bundels uit voor bij een reguliere uitgeverij te belanden.

Dit over uitgeverijen die een 'bijdrage in de aanloopkosten' verlangen. Niet doen.

Er zijn ook bedrijven die beginnende auteurs aanbieden een eigen beheer-uitgave te verzorgen. Doorgaans tegen forse prijzen. Zo is momenteel 'Mijneigenboek.nl' actief. Dit bedrijf biedt verzorging van de uitgave aan. Vanaf € 700,- (fl. 1540,00) krijgt de auteur 10 boeken thuis gestuurd. Extra exemplaren zijn verkrijgbaar vanaf € 8,00 (= fl..17,70).
Dit is exclusief redactie- en opmaakkosten. En exclusief zogenaamde 'publiciteitskosten'. Over de tarieven die Mijneigenboek.nl hiervoor hanteert, zou je kunnen zeggen dat ze grenzen aan oplichterij, ware het niet dat dit bedrijf heel openlijk is over de hoogte ervan:

ISBN (het internationale standaard boeknummer, een code waarmee het boek internationaal geregistreerd staat. Kosten - via Mijneigenboek.nl: € 24,- (ongeveer fl. 50,-). Wie zelf zo'n nummer aanvraagt is hooguit € 6,00 kwijt.
Dat kan bij:

Bureau ISBN
Postbus 360
4100 AJ Culemborg
tel: 0345-475.855

Zending van twee exemplaren aan de Koninklijke Bibliotheek - € 12,00 (fl. 25,00) - voor opname in de archieven en vermelding in de centrale catalogi.
De exemplaren gaan daarbij af van de tien oorspronkelijke exemplaren.

Nu heeft de Koninklijke Bibliotheek een antwoordnummer waar men gratis boeken naar toe kan zenden. Dat Mijneigenboek.nl en Bergboek.nl hier geld voor rekenen is absurd.
Nadere informatie: Koninklijke Bibliotheek, tel: 070-314.09.11

Mijn advies: ga niet in op aanbiedingen van bedrijven als 'Mijneigenboek.nl' of 'Bergboek.nl'. De bedragen die zij rekenen staan in geen verhouding tot de werkelijke kosten.
'Mijneigenboek.nl' is overigens een volledige dochter van Gopher Publishers - al langer bezig op dit gebied.
Meer uitleg over deze bedrijven op hun sites.

Bergboek.nl: http://www.bergboek.nl/
Mijneigenboek.nl: http://www.mijneigenboek.nl/
Gopher Publishers: http://www.gopher.nl/


Informatie over in eigen beheer uitgeven kunt u verkrijgen bij:

Stichting Schrijven:
Herengracht 495
1017 BT Amsterdam
Tel: 020-625 41 41
Fax: 020-638 31 53
E-mail: helpdesk@schrijven.org
site: http://www.schrijven.org/

 

alweer zo'n internetpagina uit Epibreren


© Bart FM Droog/Rottend Staal Online 2001. Auteursrecht berust bij de auteurs op basis van de Auteurswet 1912. Er mag niets uit deze website worden overgenomen, opgeslagen op media ter verspreiding onder derden, gepubliceerd of anderszins verveelvuldigd zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.