Gast te Groningen: Rieks Siebering

naar beginpagina                                 naar overzicht gastdichters



biografie

poëzie

bibliografie

interview

contact

 


Dichter/ prozaïst Rieks Siebering werd als Hendrikus Siebering geboren op 26 juni 1941 in Nieuw-Balinge te Drenthe, als nakomer in een gezin met vier zonen. In Nieuw-Balinge was zijn vader het hoofd van de lagere school. Zelf ging hij ook in het onderwijs in: hij werd opgeleid tot onderwijzer en werkt vanaf 1964 in het onderwijs te Hoogeveen. Momenteel is hij daar bovenschools directeur speciaal en voortgezet speciaal onderwijs.
Sinds 1986 publiceert hij in het Drents Letterkundig Tiedschrift 'ROET' - zowel in het Drenths als in het Nederlands - en heeft hij aan vele literaire projecten en festivals deelgenomen. In 1989 ontving hij de 'Reyer Onno van Ettingenpries', de Drenthse tweejaarlijkse literatuurprijs.
Rieks Siebering houdt regelmatig voordrachten uit eigen werk en lezingen, waarin met name de waarde van tweetaligheid aan de orde komt, in Noord- en Oost-Nederland en in Duitsland.

Zie ook www.google.com voor meer over Rieks Siebering.

terug naar boven


BRAANDHOLT

Het was de schuld van de schommelstoel,
dat hen en wedèn gaon.
Of rechtens van heur
Had ze maar niet achterwege mutten laoten
wat aamperan uutzegbaar was.
Zoveule was der al eproat.

Hadden wij maar bij de boom ezeten.
Op de baanke,
die stief in de grond vaste zit.
Waren ie dan dieper in mij ekomen?
Zoas mist in de harfst allent indringt
in een lange waandeling?

Ik heb de boom ekapt, het holt verstookt.
De schommelstoel kepot eslaone.
Niks hebt ze veurwezen kund.
Ok as ze ewild hadden niet.
Maar, ok met heur wil ik niks meer delen.

 
© Rieks Siebering, 2001

 

terug naar boven


BIBLIOGRAFIE

In de varte giet de harmonie veurbij (Drenthstalige poëzie), Het Drentse Boek, Zuidwolde, 1988
Anlaanden (Drenthstalige poëzie), Klencke pers, 1990
An een bevreuren rivier (Drenthstalige poëzie), Het Drentse Boek, Zuidwolde, 1988
De dood heeft ook violen (Nederlandstalige poëzie), Klencke pers, 1992
Asof het zummer is (novelle), Het Drentse Boek, Zuidwolde, 1996
Zo dooreen speelt het boven elke dag (Nederlandstalige poëzie), Klencke pers, 1997
Stromen deur leeg laand (Drenthstalige verhalen), Het Drentse Boek, Zuidwolde, 30 januari 2001

 

terug naar boven


INTERVIEW 1989
'Je kunt àlles schrijven in het Drents'

In Grolloo werd woensdagavond aan Rieks Siebering de Reyer Onno van Ettingenpries uitgereikt. De jury, bestaande uit Emmy Wijnholds, Cor J.C. Rietman en Ton Kolkman kende deze tweejaarlijkse Drentse literatuurprijs toe omdat, zo staat in het juryrapport te lezen: 'Rieks Siebering iemand is die in zijn poëtische ontwikkeling duidelijk een opgaande liujn laat zien zowel in vorm als in inhoud. Dat is bijzonder goed te merken in de gedichten die in Roet gestaan hebben en in zijn eerste en tot nog toe enige bundel, uit 1988, In de varte giet de harmonie veurbij.

Assen - De gedichten van Rieks Siebering hebben in een betrekkelijk korte tijd indruk gemaakt in de Drentse poëzie. Het is niet zo dat hij nog maar een paar jaar schrijft.
'In feite heb ik altijd wel geschreven. Maar als ik iets af had, gooide ik het in de open haard. Uit die tijd heb ik ook geen enkel gedicht bewaard. Toevallig kwam ik er vorige week nog twee tegen die ik op de achterkant van mijn hypotheek-berekening geschreven had. Ik ben pas gericht gaan dichten toen ik opgenomen werd op de afdeling psychiatrie van ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Dichten werd een onderdeel van mijn therapie. Mijn begeleiders zeiden dat ik meer mensen kennis moest laten maken met wat ik op papier zette. Wat ik toen schreef zag ik als een boodschap. Later pas heb ik me ook gericht op het taalaspect. Niet meer alleen een versje maken, maar proberen op een bepaalde manier iets neer te zetten. Ik ben me er wel van bewust dat ik dan bepaalde mensen uitsluit. Ik weet dat er mensen zijn die mijn gedichten nu niet meer mooi vinden omdat ze me niet kunnen begrijpen. Op zich is dat jammer, maar het is wel een consequentie van mijn manier van schrijven waar ik heel bewust voor gekozen heb. Natuurlijk heb ik ook gedichten die heel toegankelijk zijn.'

Dichtbij

Pratend over de onderwerpen die in zijn gedichten op de voorgrond treden zegt Rieks Siebering: 'De onderwerpen in mijn gedichten zijn vaak dingen die dicht bij me staan. Dat heeft, denk ik, iedereen die iets op papier zet. Het zijn dingen die je concreet meegemaakt hebt of waar je naar verlangt of op terugkijkt. Ik denk dat je nooit kunt schrijven over dingen waar je geen weet van hebt, behalve in wetenschappelijk werk misschien. aan de andere kant is het ook niet zo, dat je alles zelf meegemaakt moet hebben. Als ik bijvoorbeeld over incest schrijf wil dat niet zeggen dat ik zelf een slachtoffer ben. Dat is een onderwerp waar ik me wel ik kan verdiepen. Je kunt proberen de gevoelens van een incest-slachtoffer te volgen'.

Gevoelens

Belangrijk in zijn gedichten zijn ook z'n eigen gevoelens. 'Wat in het begin gepubliceerd werd ging veel over het 'in de put zitten'. Het waren negatieve gedichten, omdat ik in die periode een negatieve kijk op de dingen had. Dat heb ik nu wel omgevormd. Ik denk dat mijn gedichten positiever geworden zijn. Het afzetten tegen is omgezet in verlangen naar. En dat vooral in het Drents. Ik schrijf ook wel in het Nederlands, maar weet niet echt wat ik daar dan mee moet. Je moet dan Nederlandstalige tijdschriften benaderen. Ik weet niet of ik dat nog wil, laat staan ooit nog eens doe. Drents is voor mij namelijk geen devaluatie van de waarde van het gedicht. En dat werd in het verleden toch wel eens gedacht. Drents werd teveel verward met versjes en rijmelarij. Maar ik vind het niet jammer om een mooi gedicht in het Drents in plaats van Nederlands te doen. Je hebt wel een beperktere lezerskring. Daar staat weer tegenover dat je gevraagd wordt voor projecten als Poetry on the road en dan in Enschede gaat lezen. Of dat je moet lezen op de nacht van de poëzie in Hengelo of op een streektaal-manifestatie in Groningen. Het beperkt zich dus niet alleen tot Drenthe. Het klinkt misschien wat arrogant, maar als je waardevolle dingen schrijft, dan kom je ook verder weg wel door.'
Het grote voorbeeld van Siebering is Marga Kool. Hij zegt: 'Van de Drentse dichters is zij, samen met Hans Heyting, degene met wie ik mij het meest verwant voel. Gereard Nijenhuis vind ik ook een goede dichter, evenals ik Jannie Boerema een goede dichteres vind. Maar hun gedichten zijn volstrekt anders. Wat mensen verder ook van mijn gedichten of het Drents vinden, ik wil de volwaardigheid van het Drents benadrukken. alle dingen, alle gevoelens, alle emoties, alle problemen die er in de wereld zijn, daar is het Drents een geschikte taal voor. Je kunt er alles in kwijt. Sommige mensen eggen dat je on-Drents bezig bent, want een Drent praat niet over zijn gevoelens. Dat vind ik echt onzin. Ook niet elke Amsterdammer of elke Limburger praat over zijn gevoelens. Het stoort mij wel eens dat sommige dingen typisch Drents genoemd worden, omdat ik vind dat die juist voor alle mensen gelden. Er zijn 'open Drenten''en er zijn ook 'gesloten Drenten'. Maar dat zijn kenmerken in de marge.'
(Lo Dijkstra, Drentse Courant, 1989)

 

terug naar boven


CONTACT

Rieks Siebering
Rechtuit 103
7913 VJ  Hollandscheveld
tel: 0528-35.19.08 / fax: 0528-35.26.24
e-mail: riekssiebering@hetnet.nl

uitgever: 
Het Drentse Boek
Postbus 11
7920 AA  Zuidwolde
tel: 0528-37.14.43 / fax: 0528-37.12.41
website:  www.hetdrentseboek.nl/

© Rieks Siebering / Bart FM Droog, januari 2001

terug naar boven