Groninger dichters: Kees Stip

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

 

Kees Stip, geboren op 25 augustus 1913 te Veenendaal, overleed op woensdagavond 27 juni 2001 rond 23.30 uur in het Lucas Ziekenhuis te Winschoten. Hij woonde het laatste deel van zijn leven in Sellingen.
Stip debuteerde in 1944 met Dieuwertje Diekema, een clandestiene persiflage op wat waarschijnlijkste het bekendste Nederlandse gedicht van die tijd was: Maria Lécina van J.W.F. Werumeus Buning (1891-1958).
Stip, die klassieke letteren had gestudeerd, was na de oorlog werkzaam voor tal van kranten: De Volkskrant, het NRC Handelsblad, Het Nieuwsblad van het Noorden en was redacteur van het Polygoon-bioscoopjournaal. Maar bovenal zal hij herinnerd blijven als virtuoos puntdichter, die duizenden korte gedichten schreef waarin steevast dieren en plaatsnamen figureerden.
In het NRC Handelsblad, 2001, schreef Henk van Gelder een goede necrologie. In het Nederlands Dagblad, 1999, publiceerde Rien van de Berg een respectvolle recensie over Stips laatste boek: Het grote beestenfeest (Bert Bakker, 1999). Klikt u hier als u een foto van Kees Stip wilt zien, die in 1997 genomen werd: Kees Stip temidden van dichters uit Groningen.

Een uitvoerige biobibliografie vindt u op http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/2249/stipkees.html

bron: Bart FM Droog, juli 2001

Zie ook www.google.com voor meer over Kees Stip.

terug naar boven