Groninger dichters: Petra Else Jekel

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

Petra Else Jekel


foto: Henk Veenstra, 2000
Petra Else Jekel (Arnhem, 1980) studeert kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en was van augustus 2000 tot augustus 2001 samen met Daniël Dee Huisdichter van de universiteit. Zij deed eens succesvol mee aan de schrijfwedstrijden van Doe Maar Dicht Maar en de Kunstbende. 
Haar poëzie verscheen in verschillende kranten, literaire tijdschriften en webtijdschriften, waaronder tijdschriften als 'Schoon Schip '93', 'De Brakke Hond', 'Krakatau' en 'OpSpraak' en in digizines als 'Meander' en 'Rottend Staal'. Zij publiceerde o.a. de gedichtenbundels De uitverkorene en Een tas vol geheimen in eigen beheer. Bij 2+2=5 Publicaties te Groningen kwam in 1999 de bundel Startschot uit, met gedichten van Tsead Bruinja, Daniël Dee, Petra Else Jekel en Ramona Maramis. In 2001 verscheen Dubbelblind, met de gedichten die zij en Dee in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen schreven.
In de bloemlezing Vanuit de lucht . De eerste generatie dichters van de eenentwintigste eeuw (Passage, 2001) staan drie gedichten van haar hand. Jekel droeg voor op diverse literaire avonden in Arnhem, Nijmegen, Groningen, Emmen, Assen, Den Haag, Utrecht en Rotterdam, op de literaire festivals Winterschrift te Groningen, De Wintertuin te Arnhem/Nijmegen en Poetry International te Rotterdam.
Bezoek haar eigen site: http://petraelsejekel.cjb.net/

Zie www.google.com voor meer over Petra Else Jekel.
Zie ook de officiële RuG-huisdichterpagina's: http://www.rug.nl/cis/dichter/

Boekomslag
2+2=5 Publicaties
1999

Meisje

Geen kind heeft mij gevonden nog,
ingevroren geraakt in rots,
mij,
met onontvlamde zwavelstok.
 
Toch kwam ik thuis op den duur uit
het sneeuwlandschap. Langzaam daalden
de bergen, het land werd een zee,
geen kind waarmee ik verdwaalde
bracht zee levend aan de over
kant. Brandstof was mijn betaalde.

© Petra Else Jekel, december 2000

terug naar boven