Groninger dichters: Kees van der Hoef

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

Kees van der Hoef


foto uit privé collectie auteur

De in 1935 te Groningen-Stad geboren Kees van der Hoef behoort tot een van de tien populairste Groningers uit de twintigste eeuw, volgens een eind vorig jaar gehouden opinieonderzoek door de Groninger Gezinsbode - de best gelezen krant in Groningen-Stad. 
Van der Hoef kan gerust 'Dichter der Stad' genoemd worden: al meer dan dertig jaar publiceert hij gedichten, verhalenbundels en historische fotoboeken, waarin Groningen steevast een centrale rol speelt. Ook organiseert hij literaire avonden en stelt hij met zekere regelmaat bloemlezingen samen uit het werk van andere Groninger dichters (de recentste was Dichter bij de stad, 1997). Momenteel werkt hij aan zijn autobiografische roman Op blote voeten door de hel. Ongetwijfeld zal hij daarin verslag doen van zijn eerste contacten met Groninger auteurs, als kind in de oorlogsjaren, in het café van zijn ouders. Dit heette Chez Antoine en was de ontmoetingsplaats van schrijvers die toen in Groningen verbleven. Zijn vader, Anton van der Hoef (1900-1946) zat in de oorlog opgesloten in het concentratiekamp Amersfoort. Zijn herinneringen aan die tijd verwerkte hij in een gedichtenbundel met de titel Mijn Kamp, waarvan Kees van der Hoef in 1979 een tweede uitgave verzorgde.

Op 3 januari 2008 ontving Kees van der Hoef de eerste Kees van der Hoef-prijs uit handen van de Groninger wethouder van cultuur voor zijn verdiensten voor de literatuur in Groningen, voor zijn rol als aanjager van nieuw talent en z'n complete oeuvre.

Over die prijs valt meer te lezen op het Trouw-blog van Coen Peppelenbos en het Volkskrantblog van Bart FM Droog.
 
Op deze pagina's vindt u informatie over Kees als rock 'n' roll-artiest in de zestiger jaren, toen hij in een band speelde met o.a. Riekus Waskowsky.

Zie www.google.com voor meer over Kees van der Hoef.
 

© Bart FM Droog, 2000-2008
bronnen: Door gevleugelde woorden betreden, Openbare Bibiotheek Groningen, tweede gerwijzigde druk, 1996 en 'Nieuwsblad van het Noorden', juli 2000

terug naar boven