Groninger dichters: Steven Barends

naar beginpagina                                 naar overzicht Groninger dichters

Steven Barends

Steven Barends, pseudoniem van de op 9 september 1915 te Delfzijl geboren Samuel Barends zou ongetwijfeld Nederlands meest gehate dichter zijn, als hij na de oorlog niet zorgvuldig was doodgezwegen.
Hij was en is dichter, novellist en vertaler. Lid van de Algemeene Nederlandsche Fascistenbond van Jan Baars, vervolgens lid van Zwart (later: Nationaal) Front en de NSB (in 1942 geroyeerd), waarna hij zijn toevlucht tot de SS zocht. Hij vertaalde o.a. Mein Kampf van de Oostenrijks/Duitse politicus/dictator Adolf Hitler naar het Nederlands (1939)(totaaloplage van de Nederlandse vertaling 110.000 ex.).

Hij was bevriend met dichter en nazi-uitgever George Kettmann en Nico de Haas. Getrouwd geweest met Truus Pfann, die onder het pseudoniem Karin Moen nazi-gedichten publiceerde. Medewerker aan o.a. 'De Misthoorn' en 'De Waag'. Werd, net als Kettmann, 'Kriegsberichter', propagandist/oorlogsverslaggever in dienst van het Derde Rijk. Na de Duitse nederlaag vluchtte hij naar Duitsland. Kreeg na de oorlog in Nederland een publicatieverbod voor 10 jaar voor eigen werk en levenslange uitsluiting voor vertalingen.

Publiceerde in 1953 twee Duitstalige gedichten  in het Vlaamse blad 'De Tafelronde'. Hij was in de zomer van 2000 nog in leven, vermoedelijk in Noord-Duitsland. Pseudoniemen: Dum-Dum en H.P. Borgers.

Hij publiceerde de dichtbundels Jeugd in opstand, Uitgeverij Oisterwijk [= uitgeverij van Arnold Meijer, de chef van Zwart Front], Oisterwijk, 1933; Viva la muerte!, De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, 1938; Hart, mijn hart, De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, 1944 (1000 ex.); Bitter brood, De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, 1944 (1000 ex.);
In deze bloemlezingen, waarin enkel nationaal-socialistische verzen stonden kan men gedichten van hem vinden: Ochtend-appèl, De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, 1936; Gelaat der dichters, De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, 1944. 

Zie ook www.google.com voor meer over Steven Barends.

bron: Bart FM Droog,  2000

terug naar boven