THE POETS FROM EPIBREREN, AS DESCRIBED ON THE SITE OF THE SPRING SLAM FESTIVAL 2002, ZAGREB, CROATIA

Razliciti stilovi slama

Mnoštvo osebujnih stilova slam dogadanja u razlicitim gradovima, drzava i kontinentima vec je daleko izvan prebrojivog. U zemlji iz koje je potekao, Americi, najjace su njegove poveznice sa svojim korijenima, beatnickom socijalno angaziranom poezijom. Na slamovima nastupaju cesto neafirmirani, mladi pjesnici koji odrzavaju cvrstu vezu s hip-hopom ili rapom. U Europi su se pak razvile najrazlicitije slam scene. Nizozemska natjecanja, recimo, dopuštaju scenske rekvizite, i pjesnici cesto nastupaju u pratnji glazbenika, te uzivo kombiniraju poeziju i glazbu, kao što cini, recimo skupina Poets der Epibreren (link) koju cine pjesnik Bart FM Droog, glazbenik Jan Klug i pjevac Tjitse Hofman. U Nizozemskoj takoder ne biraju ziri iz publike, nego nastupe ocjenjuju baš svi, a neki su prozvani i glasno argumentirati svoje dojmove, te ponekad i debatirati s izvodacima ili ostalom publikom.
U Njemackoj je slam scena izrazito razvijena. Danas se u svakom vecem gradu u Njemackoj, u nekom od klubova, odvijaju poetska slam natjecanja. Iako vrlo razlicita, jedinstveno je za njemacke slammere da su manje vezani uz socijalne sadrzaje, a više uz istrazivanje zanra poezije, umjetnosti, interakcije s publikom kroz slam. I, ne zaboravimo reci da se u Sarajevu u posljednjih godinu dana takoder razvija slam scena. Za sad se cini da ce osebujnost sarajevskog slama biti u grupnom nastupu, jer je uvjerljivo najviše puta pobijedila skupina Nermin i Legija svojim poetskim performancima.

Sorry: we don't know the correct HTML-codes for all accents. Check the original page for the proper spelling: http://www.spring-slam.com/About_slam.htm

Pictures taken by Jan Klug during the Pontes Literature Festival 2001, on the isle of Krk:
www.epibreren.com/pontes2001/

The Poets from Epibreren